2018. már 08.

Kinek jó a CSOK?

írta: Beverly Kills
Kinek jó a CSOK?

Nos, nem igazán tudom, hogy kinek jó, de az eddigi információim alapján inkább a tehetőseknek, akiknek amúgy is telne kölcsönre, de most a felét ingyen kapják.

Megpróbálom vázolni a körülményeket, feltételeket és következményeket a tisztábban látás érdekében vagy éppen ellenkezőleg, attól függően, hogy ki olvassa.

          Adva van egy férfi egy nagyobb gyerekkel és egy dolgozó feleséggel, vagy egy GYES-en lévő eltartott feleséggel, vagy egy még gyermektelen fiatal pár, akik egy szoba-konyhás vagy másfél szobás albérletben vagy éppen a nagyitól örökölt lakásban laknak. A férfi kb. 80 és 150 ezer közötti nettó fizetéssel rendelkezik, a felesége meg ennél néhány tízezer forinttal kevesebbel, ahogyan az egy nemi diszkrimináción alapuló társadalomban elvárható. A férfi fizetése vagy kettejük fizetése közel sem elég ahhoz, hogy kilépjenek abból a szegényes és zsúfolt közegből, ahol most vannak, ezért világosság gyúl a fejekben és ráébrednek, hogy a CSOK a megoldás minden problémájukra. Nekiveselkednek és valahogy felveszik a 20 milkót, miközben sem a férfi sem a nő fizetése nem emelkedik, sőt, a három gyerek bevállalásával a feleség fizetése ki is esik, akármennyi is volt azelőtt, marad helyette az adófizetők pénzéből adott GYES és családi pótlék. Mondjuk alanyainknak sikerül egy nagyobb, 2-3 szobás lakásba költözniük és ekkor jön az elszámolás:

-  A férfinak ezek után, az eddigi fizetéséből, ami 80-150 ezer között leledzik és amiből saját maguk nem tudtak volna egy havi 100 ezres törlesztőrészletet fizetni egy sima, hétköznapi kölcsön után, most érdekes módon telik arra, hogy a 10 milliót 10 év alatt havonta 80-90 ezres részletekben visszafizesse.

- Telik majd arra is a változatlan fizetéséből, meg az adófizetők adójából fizetett családi pótlékokból, hogy továbbra is eltartsa saját magát, a legalább 3-9 évig otthon ülő feleségét, attól függően, hogy hány gyerek hiányzik még a feltételként megszabott 3 gyerekhez, és a 10 év alatt bevállalt 3 gyerekét is - viszonylag jó körülmények között.

- Telik majd arra is a fizetéséből meg a családi pótlékból, hogy a nagyobb, korszerűbb lakással járó megemelkedett rezsiköltségeket is simán fizesse, nem beszélve a 3 gyerekkel járó rengeteg víz és áramfogyasztás költségeiről.

- Telik majd arra is, hogy mindezek mellett 10 év alatt kifizesse a 10 milliós kölcsön közel 90 ezres havi törlesztőrészletét is lazán.

       Akinek minderre telik, annak nem hiszem, hogy nagy szüksége lenne a CSOK-ra, inkább csak jelentős könnyítés számukra, amiből majd röhögve Svájcba tudnak menni családostul síelni. Persze értem én, hogy kell a sok gyerek, de inkább azokat kellene támogatni, ahol mindkét szülő dolgozik, a nő nem kitartott háziasszony és az egy-két gyereküket becsülettel felnevelik és taníttatják, jó szakembereket képezve belőlük, akik majd itthon kamatoztatják a megszerzett tudásukat és építik az országot és a jövőt (hű, de nagy szavak).

Nem tudom, hogy képzelte el az egészet a kormány? Úgy, hogy minden egyes CSOK mellé adnak egy legalább havi félmilliót kereső férfit is? Vagy minden CSOK-ot igénylő férfinak megemelik a fizetését?

      Sajnos, a kormány ezzel az intézkedéssel is az otthonülő, eltartott-kitartott háziasszony és a jól kereső, értelmes foglakozást űző férfiak családmodelljét akarják népszerűsíteni. A kétkeresős családmodell helyett - amelyben még így is tisztességtelenül és törvényesen lopják el a nők fizetésének egy részét - újra az egykeresős-családfős-családeltartó férfi modellt akarják visszahozni, de ehhez nincs elég pénz a gazdaságban, mert nem oda megy, ahova kellene. Ezt a tervet csak úgy lehetséges megvalósítani, ha az összes nőt, vagy a nők többségét kivonják az érdemi munkából (4 órás munkaviszony erőltetése pl.) és így a nem dolgozó nők amúgy is kevesebb fizetése felszabadul, amit a dolgozó férfiaknak lehet adni, hogy "jólkeresővé" váljanak, meg ténylegesen családfővé, kizárólagos családfenntartóvá, ráadásul így minden férfinak lenne munkája és játszhatná a nagy és erős férfit, akinek a vállán nyugszik az ország jóléte, aki "országos gondokkal" küzd, a nőknek meg irány vissza a konyhába és szolgálják csak továbbra is az országos gondokkal küzdő férfiakat!

Rajtunk múlik, hogy engedjük-e.

Szólj hozzá

átverés egyenjogúság CSOK kinek jó a CSOK?